Vraag & Antwoord
Hieronder vindt u verschillende vragen over passend onderwijs. Klik op een vraag om het antwoord te lezen. Staat uw vraag er niet tussen?
Bel of mail dan naar het steunpunt. Op de pagina
contact kunt u lezen hoe u ons kunt bereiken.
Ouder- en Jeugdsteunpunt
Wat is een Ouder- en Jeugdsteunpunt?
Een Ouder- en Jeugdsteunpunt is een plek waar ouders en jongeren terecht kunnen met vragen over passend onderwijs. Het steunpunt biedt informatie, ondersteuning en denkt mee over oplossingen.
Hoe kan het Ouder- en Jeugdsteunpunt mij helpen?
Op de website vindt u veel nuttige informatie. Het steunpunt denkt met u mee op weg naar passende hulp en ondersteuning.
Wat doet een Ouder- en Jeugdsteunpunt?
Het Ouder- en Jeugdsteunpunt luistert naar uw verhaal, geeft informatie en denkt mee over wat u kunt doen op weg naar passend onderwijs voor uw kind.
Wat doet een Ouder- en Jeugdsteunpunt niet?
Het Ouder- en Jeugdsteunpunt leest geen dossiers, gaat niet mee naar gesprekken en voert geen regie.
Kan ik mijn ervaringen delen met het Ouder- en Jeugdsteunpunt?
Ja, u kunt uw ervaringen delen met het steunpunt. Soms leiden deze ervaringen ertoe dat een werkwijze wordt aangepast, met als doel de zoektocht naar passend onderwijs zo goed mogelijk te laten verlopen.
Hoe kan ik contact opnemen met het Ouder- en Jeugdsteunpunt?
U kunt contact opnemen door middel van het contactformulier. Wij zijn telefonisch te bereiken op maandag tot en met donderdag tussen 09:00 uur en 12:00 uur op telefoonnummer 079 - 799 67 33. Of u kunt mailen naar OJS@swvzoetermeer.nl .
Nieuwe alinea
Passend Onderwijs
Wat is passend onderwijs?
Passend onderwijs betekent dat elke leerling onderwijs krijgt dat aansluit bij zijn of haar mogelijkheden en behoeften. Dit kan extra ondersteuning in de klas zijn, of een plek op een speciale school.
Hoe kies ik de juiste school voor mijn kind?
Om te weten welke school bij uw kind past, kijkt u eerst wat uw kind nodig heeft. Soms weet u dat al bij het aanmelden, maar soms ziet u dat pas later. Het is belangrijk om te kijken wat een school voor uw kind kan doen. Sommige hulp moet de school altijd kunnen geven, dat heet basisondersteuning. Maar kijk ook wat de school kan doen als extra hulp nodig is. Dit staat in het schoolondersteuningsprofiel (SOP). U vindt het SOP in de schoolgids of op de website van de school. Kunt u het SOP niet vinden? Vraag er dan naar bij de school.
Hoe vind ik een school die past bij mijn kind?
U kunt contact opnemen met de scholen en vragen om informatie. Heeft u de juiste school gevonden, meldt u uw kind dan schriftelijk aan. Als u schriftelijk aanmeldt, gaat de zorgplicht van de school in.
Welke ondersteuning heeft mijn kind nodig en kan de school bieden?
De school kan verschillende vormen van ondersteuning bieden, zoals extra begeleiding in de klas, aanpassingen in het lesprogramma, of hulp van een specialist. Het is belangrijk om samen met de school te bespreken wat de specifieke behoeften van u kind zijn en welke mogelijkheden er zijn.
Wat moet ik doen als ik geen school voor speciaal onderwijs kan vinden?
Uw huidige school kan u helpen bij het vinden van een geschikte school en het regelen van de benodigde ondersteuning. Lukt het niet, dat kunt u contact met het Ouder- en Jeugdsteunpunt Zoetermeer.
Wat als ik er met de school niet uitkom over de ondersteuning voor mijn kind?
Welke mogelijkheden zijn er voor zorg- en jeugdhulp op school?
De mogelijkheden verschillen per school. U kunt in de schoolgids vinden welke hulp er geboden wordt.
Hoe kan ik de zorg voor mijn kind op school goed regelen?
Wat kan ik doen als ik vragen heb over passend onderwijs?
Het is het beste om eerst met de school te praten. Als u er niet uitkomt of met iemand anders wilt praten, kunt u terecht bij het Ouder- en Jeugdsteunpunt Zoetermeer. Zij luisteren naar uw verhaal, geven informatie en denken mee over wat u kunt doen op weg naar passend onderwijs voor uw kind.
Krijgt uw kind de juiste hulp op school?
Het is goed om hierover te praten met uw kind én met de school. Als u er niet uitkomt, kunt u contact opnemen met een medewerker van het Ouder- en Jeugdsteunpunt Zoetermeer. Zij luisteren naar uw verhaal en denken met u mee.
Nieuwe alinea
Welke school past bij mijn kind?
Mijn kind heeft iets extra's nodig. Hoe weet ik of een school dat kan bieden?
Elke school heeft een schoolondersteuningsprofiel (SOP). Daarin staat welke ondersteuning de school kan bieden. Hierin kunt u zien of dit past bij wat uw kind nodig heeft. U vindt het schoolondersteuningsprofiel in de schoolgids of apart op de website van de school. Kunt u het schoolondersteuningsprofiel niet vinden? Vraag er dan om bij de school.
Nieuwe alinea
Basisschool
Hoe kan ik mijn kind aanmelden voor de basisschool ?
Per 1 oktober 2024 is Zoetermeer gestart met een nieuwe aanmeldprocedure voor kinderen geboren na 01-01-2022. Voor informatie zie de website: Zonaardebasisschool.nl en de flyer .
Nieuwe alinea
Hoe werkt het als mijn kind overstapt naar een andere school?
Hoe gaat de overstap van een basisschool naar het voortgezet onderwijs?
Met ingang 2024 is het aanmelden van leerlingen van groep 8 bij het voortgezet onderwijs in heel Nederland veranderd. Dit komt door de nieuwe doorstroomwet. Alle groep 8 leerlingen krijgen in januari een voorlopig advies van de basisschool. Daarna maken ze een doorstroomtoets. Indien nodig zal de basisschool het advies aanpassen en kan de leerling zich daarna aanmelden voor het voortgezet onderwijs. Meer informatie over deze procedure is terug te vinden op de website: Zonaarhetvo.nl.
Hoe gaat de overstap van regulier onderwijs naar speciaal onderwijs.
Indien er sprake is van een overstap naar een vorm van speciaal (basis)onderwijs, praktijkonderwijs of voortgezet speciaal onderwijs is betrokkenheid van het samenwerkingsverband noodzakelijk omdat een TLV (toelaatbaarheidsverklaring) moet worden afgegeven door het samenwerkingsverband.
Ik ben in Zoetermeer komen wonen, maar scholen zijn afhoudend als ik contact opneem. Wat kan ik doen om mijn kind aan te melden?
Meldt uw kind altijd schriftelijk aan bij de school van uw keuze. Hiervoor kunt u het aanmeldformulier op de website van de school gebruiken, of een mail sturen waarmee u uw kind aanmeldt.
Bij een schriftelijke aanmelding is de school verplicht om u verder te helpen. De school onderzoekt of hun aanbod past bij uw kind. Als dat het geval is, kan hij of zij geplaatst worden. Heeft uw kind ondersteuning nodig die de school niet kan bieden? Dan helpt de school u bij het zoeken naar een andere school die dat wel kan. Scholen zijn wettelijk verplicht dit te doen. Dit heet zorgplicht.
Heeft de school geen plek? Dan moet dat op de website vermeld staan. In dat geval heeft aanmelden geen zin en zoekt u een andere school. Een school die vol zit heeft geen zorgplicht.
Nieuwe alinea
Wat is een toelaatbaarheidsverklaring?
Wat is een toelaatbaarheidsverklaring (TLV)?
Een Toelaatbaarheidsverklaring (TLV) is een officieel document dat aangeeft dat een leerling recht heeft op speciaal onderwijs of extra ondersteuning in het reguliere onderwijs.
De school vraagt een toelaatbaarheidsverklaring aan voor leerlingen voor wie de ondersteuning in het reguliere onderwijs niet voldoende is.
Een TLV is ook nodig voor plaatsing op voortgezet speciaal onderwijs, speciaal basisonderwijs en praktijkonderwijs.
Als blijkt dat de reguliere school de ondersteuning niet meer kan bieden, neemt de school deze informatie op in de aanvraag. Daarnaast beschrijft de school welk type ondersteuning de leerling nodig heeft. En waarom de eigen ondersteuning niet voldoende is geweest.
Deskundigen bij het samenwerkingsverband beoordelen de aanvraag inhoudelijk en besluiten tot het wel/niet afgeven van een TLV.
De deskundige wijst de aanvraag af, als de inschatting is dat een reguliere school toch een betere plek is.
Hoe werkt het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring?
Heeft uw kind meer ondersteuning nodig dan de reguliere school kan bieden? Dan gaat de school hierover in gesprek met u en met specialisten van binnen en buiten de school. Ook maakt de school een dossier over uw kind. Daarin staat bijvoorbeeld wat de school al gedaan heeft. En wat uw kind nodig heeft voor een goede ontwikkeling op school.
Nieuwe alinea
Welke ondersteuning kan mijn kind krijgen van school?
Welke ondersteuning kan mijn kind krijgen?
Kinderen kunnen verschillende soorten ondersteuning nodig hebben. Zoals hulp bij het plannen en organiseren van schoolwerk of extra oefening van de stof. Of uitleg in kleine groepjes bij lezen of rekenen. En bijvoorbeeld hulp bij de gymles of een aangepaste stoel. Hulp wordt verdeeld in basisondersteuning en extra ondersteuning.
Kan ik zelf hulp inschakelen?
Kinderen en jongeren kunnen problemen hebben met hun gezondheid, ontwikkeling en gedrag. Ook als ouder(s) kunt u vragen hebben over opvoeding. Voor deze vragen kunt u terecht bij het Meerpunt, Centrum voor Jeugd en Gezin Zoetermeer. De contactgegevens staan op de website Zoetermeerwijzer.nl van de gemeente Zoetermeer.
Algemene informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.
Heeft u een vraag over de ontwikkeling van uw kind? Bespreek dit dan ook met de school. De school heeft veel contacten en kan met u meedenken.
Voor welke informatie kan ik bij de gemeente terecht?
De gemeente is verantwoordelijk voor jeugdhulp. Zij kunnen hulp bieden wanneer er problemen zijn binnen het gezin, maar ook bij psychische of gedragsproblemen van jongeren.
Op de website van de Rijksoverheid kunt u meer informatie terugvinden over de de plicht die gemeente heeft om jeugdhulp en ondersteuning te bieden aan bijvoorbeeld jongeren met een beperking, stoornis, aandoening of opgroeiproblemen.
Wat betekent zorgplicht?
Als u uw kind schriftelijk aanmeldt bij een school, krijgt de school zorgplicht. Ook als uw kind al op een school zit, heeft de school zorgplicht.
Nieuwe alinea
Waar kan ik terecht met vragen?
Wie kan ik bellen als ik vragen heb of iets niet begrijp?
U kunt altijd terecht bij de school van uw kind. Bijvoorbeeld bij de leerkracht, intern begeleider, de directeur of de contactpersoon passend onderwijs.
Mijn kind loopt vast op school. Bij wie kan ik terecht voor hulp?
Heeft u zorgen, neem dan eerst contact op met de leerkracht van de school van uw kind. Deze denkt graag met u mee. De leerkracht kan collega’s om hulp vragen.
Nieuwe alinea
Wat als ik het niet eens ben met de school?
Ik ben het niet eens met school over de hulp voor mijn kind. Wat kan ik doen?
Ga altijd eerst in gesprek met de school. Bespreek uw zorgen en geef aan waarom u het niet eens bent met de school. In veel gevallen kan een gesprek de zorgen of problemen wegnemen.
Wie kan ik om advies vragen als ik er met school niet uit kom?
Neem gerust contact met ons op. We horen graag welke stappen u al heeft gezet. Wij kunnen met u meedenken en waar nodig adviseren.
Nieuwe alinea
Wat als mijn kind 18 jaar wordt?
Mijn kind wordt bijna 18. Wat verandert er dan?
Als kinderen 18 jaar zijn, zijn zij niet meer leerplichtig. Volgens de wet zijn zij dan volwassen.
Ik maak me zorgen over de toekomst van mijn kind na school. Met wie kan ik dit bespreken?
We denken graag met u mee en we luisteren naar u. Neem gerust contact met ons op.
Nieuwe alinea