Primair onderwijs in Zoetermeer
Zoetermeer heeft 8 schoolbesturen en 49 scholen. Er is één school voor speciaal onderwijs voor cluster 3 (zeer moeilijk lerende kinderen) en is één school voor cluster 4 (leerlingen met gedragsproblematiek). Ook is er een school voor cluster 2 (Kentalis) en een school voor reformatorisch onderwijs (Koningin Wilhelminaschool). De school voor cluster 2 en de school voor reformatorisch onderwijs horen niet bij het samenwerkingsverband Zoetermeer primair onderwijs (SWV Zoetermeer PO) en hebben andere toelatingsprocedures en werkwijzen.
Ondersteuning voor leerlingen
Alle basisscholen binnen Zoetermeer bieden leerlingen goede ondersteuning. Er zijn twee vormen van ondersteuning: basisondersteuning en extra ondersteuning.
Basisondersteuning
De scholen voor het primair onderwijs in het SWV hebben vastgesteld hoe ze uitwerking geven aan de basisondersteuning.
Daarbij zijn Zeven Beloftes opgesteld, waar alle scholen zich aan houden:
1. Onze scholen hebben de basiskwaliteit op orde
2. Onze scholen hebben hoge verwachtingen van alle leerlingen
3. Onze scholen zien ouders als ervaringsdeskundigen
4. Onze scholen werken opbrengst- en handelingsgericht
5. Onze scholen hebben een effectieve interne ondersteuningsstructuur
6. Onze scholen werken effectief samen
7. Onze scholen hebben het officieel vastgestelde SOP
Deze
beloften zijn uitgewerkt in concrete afspraken over wat de school aanbiedt, de expertise die aanwezig is op school, het gebruik van methodieken, protocollen, (fysieke) toegankelijkheid en hoe er handelingsgericht wordt gewerkt.
De details van deze afspraken staan in het document
basisondersteuning.
Extra ondersteuning
Extra ondersteuning gaat verder dan basisondersteuning. Elke school binnen het SWV Zoetermeer kan extra ondersteuning aanvragen. Dit gebeurt in de vorm van arrangementen, die worden gemaakt met behulp van financiële middelen, extra handen of expertise van een ambulant ondersteuner binnen of buiten de school.
Arrangementen kunnen kort of lang zijn. Een begeleider passend onderwijs (BPO) van het SWV Zoetermeer helpt samen met de school en ouders om een arrangement te maken dat past bij de behoeften van het kind.
Wie denkt met u mee?
Gaat het niet goed met uw kind? Denkt u dat er iets anders nodig is? Het eerste aanspreekpunt is altijd de school. De escalatieladder beschrijft welke vervolgstappen u kunt zetten als u er samen niet uitkomt.